Menu

Cendere Köprüsü

Cendere  Köprüsü

Cendere suyunun( Antik Chabinas Suyu) üzerinde inşa edilmiştir. Köprü Roma İmparatoru Septimus Severus döneminde Kommagene’nin başkenti Samosata’da bulunan 16. Roma Lejyonu Flavia Firma’nın generali Alfenius Senecio komutasındaki Marius Perpetus tarafından M.S 198-200 yıllarında yaptırılmıştır.

Köprü, 120 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde olup kemer açıklığı 32.20 metre gibi muazzam bir genişliktedir. İki yandan korkuluklarla sınırlanan köprü, ortaya doğru yükselen rampalı bir yapı sergilemektedir. Merkezdeki ana kemerin dışında güney rampa altında drenaj amaçlı küçük bir kemer daha yer almaktadır.

Günümüzde köprünün girişlerinde toplam 3 sütun bulunur. Aslında köprü ilk yapıldığında köprünün her iki tarafında ikişer tane toplamda 4 sütun bulunmaktaydı. Bunlardan ikisi güney girişte İmparator Septimius Severus ve Karısı Julia Domna’ya ithaf edilen korinth başlıklı sütunlardır. Diğer ikisi dekuzey girişte Septimius Severus’un oğulları olan Caracalla ile Geta onuruna dikilen sütunlardı.

Caracalla ve Geta arasında yaşanan taht kavgasını, Caracalla kazanarak imparator olmuş ve M.S. 212 yılında kardeşi Geta’yı öldürmüştür. Ayrıca İmparatorluk sınırları içerisinde kardeşine ait olan her şeyi ismiyle birlikte sildirtmiştir. Şu an yerinde olmayan dördüncü sütun, Geta onuruna dikildiği için Caracalla bu sütunu da yerinden söktürmüştür.

Köprünün güney tarafında bulunan sütunda Kommagene’nin dört şehri ‘Quattuar Civitates Commagenorum’yazısı, köprünün yapımı için gerekli parayı sağlayan Samosata, Doliche, Perre ve Germanikeia kentlerini işaret etmektedir.

1800 yıldır ayakta duran bu köprü 1997 yılında gerçekleştirilen yenileme çalışmalarından sonra araç geçişlerine kapatılmıştır. 

Cendere köprüsü, ülkemizdeki Roma dönemi köprüleri arasındaki en iyi korunmuş ve en sağlam olanıdır